27 Şubat 2015 Cuma

Çörek Otu

Çörek Otu


Çörek otu düğün çiçeğigiller familyasından bitkidir. Tohumları haşhaş bitkisinde olduğu gibi kozalak içerisinde olgunlaşır.

Tohumları 2–3 mm boyunda 3 yüzeyli mat olmayan siyah renklidir. Çok yağlı bir tohum degildir. Yağ oranı %18′dir. Çörek otu tohumları binlerce yıldır baharat ve gıda koruma maddesi olarak kullanılmıştır.

Bitkinin tohumları ve yağı geleneksel tıp alanında kullanılabilecek potansiyel ilaç özellikleri göstermektedir. Çörek otunun tohumunda doymamış yağ asidi, eterli yağ, vitaminler ve organizma için zaruri olan ve çok az miktarda tüketilmesi gereken değerli maddeler bulunur.

Çörek otu, %21 protein, %38 karbonhidratlar ve %35 bitkisel yağlardan oluşur. Nigellon, thymoquinon, linoleik asit, oleik asit, palmitik asit, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, çinko, bakır, magnezyum, selenyum, fosfor, A vitamin, B vitamini ve C vitamini içerir.


Çörek Otunun Faydaları Nelerdir


Çörek otunda bulunan nigellon ve alfa-pinen gibi eterli yağlar, solunum borusunun genişleyip krampların giderilmesini sağlar. Ayrıca öksürüğü hafifletir. İltihap giderici, ağrı dindirici ve idrar söktürücü etkileri de mevcuttur.

Düzenli kullanımda kan şekerini düşürücü etkisi vardır. İçeriğinde bulunan B1, B2 ve B6 vitaminleri, pek çok enzimin üretiminde önemli rol oynar. Çünkü bunlar, savunma ablukalarını yok edip boyun altı bezini ve dolayısıyla da savunma sistemini güçlendirir. Folasidi vitamini ise, kalp ve tansiyon problemlerinin oluşma riskini en aza indirger.

Bununla birlikte hücre yenilenmesinde de gereklidir. Beta karotin, A, E ve C vitamini, selen gibi antioksitler vücudun savunma sistemini destekler. ayrıca içeriğinde bulunan selen, zehirli maddelerin vücuttan atmasında destek olur.


Kanser Tedavisinde Çörek Otu Faydaları



Çörekotu kemoterapi ve radyoterapi tedavisi gören hastalarda önerilen miktarda kullanıldığında karaciğer fonksiyon testlerini bozmamaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi yanında, kematerapötik ilaçların yan etkisi olarak kanda artan serbest radikal dediğimiz toksik molekül miktarınıda azalttığı bildirilmektedir.

Çörek Otunu Nasıl Kullanmalıyız


Bir miktar taze çörek otu bitkisi (tohum değil) iyice kıyıldıktan sonra bir şişenin boğazına kadar doldurulur ve üzerine ağzına kadar saf zeytinyağı eklenerek, ağzı sıkıca kapatıldıktan sonra şişe iki hafta boyunca güneş görebileceği veya sıcak bir yerde bekletilir.


Çörek Otu Yağı Faydaları ve Kullanımı Yöntemleri


Çörek otunun tohumlarından elde edilen çörek otu yağı saç dökülmesinde ve saçlı deride oluşan kepeğe karşı oldukça etkilidir. Sirke ile kaynatılıp gargara yapılıdığında diş ağrılarına iyi gelir.

Suyu ile sivilcelere pansuman yapıldığında sivilceler üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Mikrop, virüs ve mantarlara karşı etkili bir savunma aracıdır. İfraz boşaltıcı ve solunum borusunu genişleticidir. Kan şekerini düşürür.

Damar hastalıklarını engeller. İdrar söktürücü özelliği ile safrayı rahatlatır. Vücuttaki zehirlerin atılmasını sağlar. Hazmı kolaylaştırır. Yaraların daha hızlı iyileşmesini ve hücrelerin yenilenmelerini hızlandırır.

Alerjiyi engeller. Savunma sistemini dengeler. Hormon sistemini ve ruh hâlini güçlendirir. İktidarsızlık ve kısırlıkta yine yarar verici tesire sahiptir. Çünkü çörek otu, cinsî hormonları tanzim etmekte, bedenî ve ruhî olarak zindelik ve dinçlik vermektedir.

Çörek Otu Yağı Nasıl Kullanılır


30 gr. öğütülmüş çörek otu tohumu, 200 gr. zeytinyağı ile karıştırılır. 7 gün bekletilir ve süzülür. Süzme işlemi çok küçük gözenekleri olan bir süzgeç ile yapılmalıdır. Sonra bu karışımı yemeklerde ve salatalarda sos veya günde 20 gr. alarak kullanabilirsiniz. Bu yağ ile ağrıyan eklemlere masaj yaparak, cilt bozukluklarında veya saçınıza sürerek kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder